Rejtő Jenő – emlékkiállítás

Térkép betöltése...

Időpont
2015. 05. 29.
18:00

Helyszín
A Szabadművelődés Háza

Kategóriák Nincs Kategóriák


rejtő kiállítás

A Szabadművelődés Háza Rejtő Jenő-emlékkiállításán valóságos és képzelet szülte tárgyak keverednek, némi humorral és mosolyt fakasztó fricskákkal fűszerezve. Pénteken, 18 órakor nyílik meg a tárlat, Thuróczy Gergely kalauzolja majd végig a látogatókat P. Howard világának nem mindennapi díszletei között.

Anekdoták sora kapcsolódik életéhez, de nem csak élete volt rejtélyes, halála is: a munkaszolgálatos Rejtő a voronyezsi áttörést már nem érte meg, flekktífuszban halt meg 1943-ban, de azt sem tudni, melyik tömegsírba került.

Életútja kacifántos, színésznek is tanult, színpadi szerepeket vállalt, 19 évesen Berlinbe került, majd két éven át utazgatott, sokféle munkát vállalva. Első bohózatát, a Gengszteridill-t 1932-ben mutatták be, majd sorra jöttek népszerű „filléres regényei”. A Nova kiadó hatására felvette a P. Howard álnevet, mert a tapasztalatok azt mutatták, a vásárlók előnyben részesítik az angol írók munkáit. A vadnyugati regényeket Gibson Lavery néven írta.  Gyakran egész éjszakákat átdolgozott, rengeteg kávét ivott és rengeteg altatót szedett. Idegrendszere nagymértékben meggyengült, és 1939-től sok időt töltött idegszanatóriumokban.

A falakon korabeli dokumentumok, plakátok könyvborítók lesznek láthatók, de megelevenednek a jól ismert, szerethető alakok, a regényekből ismert helyszínek is. A tárlat egyedi nézőpontból közelít az életműhöz, a bizonytalan életrajz állomásait a kevés fennmaradt tárgyi emlékkel dokumentálja, megidézi a ’30-as évek kávéházi hangulatát, de olvasható lesz az a cikk is, amely után Rejtő megkapta munkaszolgálatos behívóját.

Az emlékkiállítás 2003-ban nyílt meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban, azóta vándorol az országban, a különleges tárlat végre Székesfehérváron is látható lesz.

Addig is lehet a legendás regényeket olvasgatni itt!

Hozzászólások

hozzászólás

közvetlen linka könyvjelzőbe.

Rejtő Jenő – emlékkiállítás bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Rejtő Jenő-emlékkiállítás | A Szabadművelődés Háza

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.